ondergronds bouwen

installatie t.b.v. de aanleg van de Noord/Zuidlijn, Amsterdam 2004

De prijsvraag “Leve de Bouwput” had tot doel de ondergrondse werkzaamheden bovengronds kenbaar te maken. Onze inzending was “Het Feest der Herkenning”. Om de plek te markeren die de boormachines hebben bereikt hebben we het volgende bedacht. Op het moment dat tram 25, die bovengronds dezelfde route aflegt als de Noord/Zuidlijn, de plek bereikt waar zich die dag de tunnelboormachine bevindt, zal dat duidelijk merkbaar zijn in de tram. Licht en geluid zorgen voor een spectaculair moment in de tram. Over een afstand van 13 meter, de afstand die die dag geboord wordt, zal het zijn alsof de fanfare langskomt. Een berg zand voor het koninklijk paleis toont aan hoeveel zand er nu eigenlijk al is afgegraven, ijkpunten op de gevel geven aan waar op de route de boor is aangekomen.

Het lijkt ons leuk als er afspraken gemaakt kunnen worden met de ondernemers (winkels, horeca, galeries) die zich langs de route bevinden. Op de dag dat de tunnel de plek nadert richt De Bijenkorf haar boormachine-etalages in, Bakkerij Holtkamp bakt de boormachinetaart, cafés vieren op hun dag 'happy boormachine hour', galeries stemmen hun vernissagedata er op af. Kortom het feest van de boormachine slingert in twee jaar door de stad.

Dit idee kan nog verder uitgebreid worden met de boormachineroute-agenda, waar is de boor bijvoorbeeld op 8 mei 2010 en wat voor leuks valt er dan te beleven?

Misschien kan de tram na diensttijd wel ingezet worden als culturele attractie, om het feest compleet te maken. Bijvoorbeeld voor bijzondere voorstellingen en rijdende video-installaties. Vooral dat laatste is een toegevoegde waarde aangezien Amsterdam het een aantal jaren met twee musea minder moet doen.

W07-publicatie,_Verborgen_Ruimte.html
U07-Verborgen_Ruimte,_reizend.html